Oddych pro hlavu

V hlavě bzučí jako v úlu, myšlenky se točí jako na kolotoči a na vnitřní klid můžete zapomenout. Ne zrovna málo lidí si přeje znovu si vyčistit hlavu a být schopno znovu jasně přemýšlet. I když jen na pár hodin večer… Proto pro vás máme metody, jak porazit neklid v hlavě, vyčistit ji a znovu najít vnitřní klid.

Docela často se vystavujeme zbytečnému tlaku. Všechno chceme perfektní – doma, ve vztahu, na dovolené nebo v práci. Ale nikdo nás k tomu nenutí – kromě nás samých. Samozřejmě svědomitost a smysl pro odpovědnost jsou ctnosti, mohou se však stát přítěží, pokud vedou do nekonečné smyčky myšlenek

I hlava potřebuje pravidelnou údržbu

Mozek používáme nepřetržitě. I během spánku zpracováváme a ukládáme informace a dojmy, které jsme získali během ze dne. O to důležitější je, abychom se uvolnili, nechali myšlenky plynout a hlava dělala „jen“ svoji práci. V opačném případě bude mozek přetížený, my nesoustředění, zapomětliví a bude se nám špatně spát.

Typická je neustálá únava, nedostatek energie, podrážděnost a neklid. Zavírat oči před skutečnou příčinou, jíst čokoládu, sledovat filmy nebo hrát hry nás může rozptýlit jen krátkodobě. Abyste skutečně našli svůj vnitřní klid, vypněte – úplně. 

Pokud si chcete vyčistit hlavu a znovu jasně přemýšlet, musíte něco udělat a dostat se z kolotoče myšlenek. Následující metody se již mnohokrát osvědčily.

Zapisujte si

Hned na začátku nejjednodušší bod, jak si vyčistit hlavu: Zapište si, co musíte udělat. Některé věci se mohou zdát banální, protože se dějí každý týden nebo váš život na nich nezávisí – na tom nezáleží. Zapište si každou maličkost. Cokoli, o čem už nemusíte přemýšlet, protože jste to napsali, vám vyčistí hlavu.

Hýbejte se

Někdy se ale může seznam nebezpečně vrstvit a vy cítíte silný tlak. Pak je nejlepší všechno doložit a jít si třeba zaběhat. Je jedno, jaký pohyb zvolíte, záleží jenom na vašich schopnostech a možnostech – během přestávky na oběd se běžte třeba projít. Fyzická námaha během sportu má dvě výhody: Snížíte stres a uvolníte hormony štěstí.

Neoddalujte úkoly

Ani pohyb vás ale nezbaví dalšího důležitého bodu. Abyste si hlavu opravdu vyčistili, musíte úkoly řešit, nejen valit před sebou. Vyzvedněte kabát s čistírny, dokončete prezentaci před víkendem a nezapomeňte koupit lístky do divadla.

Komunikujte a delegujte

Zatímco vy pro stromy nevidíte les, druzí mohou z lepší perspektivy vidět problémy jinak. Nebojte se říct, že máte hodně práce a teď momentálně vše nestíháte – manžel může vyzvednout děti z tréninku a kolega pomoci s prezentací.

Meditujte

Meditace pomáhá soustředit se na tady a teď. Zaujměte pohodlnou pozici vleže, nebo vsedě, zavřete oči a soustřeďte se na své vnitřní já a správný dech.

Vytvořte si rituály

V neposlední řadě byste měli také zjednodušit procesy. Rutina má občas špatnou pověst, protože je často spojována s nudou. Výhodou rituálů a rutiny ale je, že čím častěji provádíte určité činnosti, tím snazší pro vás nakonec jsou.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat